Friday, September 24, 2010

Jernnæve mod offentlige skyldnere

Godt en uge før Folketingets åbning, melder skatteministeren nu ud om nogen af de tiltag som er i vente. En ny handlingsplan fra regeringen skal med hidtil uset skrappe metoder reducere danskernes enorme gæld til det offentlige.

Inddrivelse af gæld har været det område, hvor SKAT har haft det sværest efter at man flyttede en lang række opgaver fra kommunerne til den statslige organisation SKAT.



Et af tiltagene er, at man fremover kan risikere at blive registreret i RKI ved en ubetalt gæld til det offentlige på kun 1.000 kr. Grænsen er idag 7.500 kr.



Man må inderligt håbe, at skatteministeren kommer til fornuft og dropper dette forslag. Alene det administrative arbejde vil betyde, at det bliver en underskudsforretning.


Skatteministeren forestiller sig formentligt, at den psykologiske effekt af truslen vil betyde at mange betaler restancen. Men kære skatteminister - der er andre og bedre måder at opnå denne effekt på.


For eksempel gennem tillid og respekt: Borgerne ved godt at de skal betale deres restancer. Og inddrivelsesmyndigheden har idag gennem lovfæstede regler unikke muligheder for at opkræve beløbene. Blandet andet modregningsmuligheder, indeholdelse i løn og andre muligheder.


Så brug disse muligheder effektivt først. Og lad ikke frustrationen over at opgaven ikke er løst tilfredsstillende blive til panik og ny endnu mere vidtgående lovgivning.


De private virksomheder konstaterede med tilfredshed, at SKAT i foråret udsendte et styresignal om den momsmæssige behandling af tab på debitorer. Ved små debitorer - det vil sige kr. 3.000 og derunder - kan man nu konstatere tabet efter to forgæves rykkere.


Holder skatteministeren fast, er der ingen tvivl om at en person, som skylder en virksomhed 2.000 kr. og det offentlige 2.000 kr., vil betale det offentlige først. Det er muligt at det er denne virkelighed, som skatteministeren ønsker, men det vil i givet fald være starten på en ond spiral. 











No comments: