Thursday, September 30, 2010

Ræk dem en lillefinger og

de tager hele armen.

Rådgivere har i mange år efterlyst en større koordination mellem skattereglerne og momsreglerne. SKAT har måske lyttet og foreslår ihvertfald - i et nyt udkast til en vejledning vedrørende byggemoms - en ensretning.

Kort fortalt har man kopieret skattereglerne vedrørende salg af fast ejendom. Dvs. at når et ejendomssalg ikke er omfattet af parcelhusreglen og dermed som udgangspunkt er skattepligtigt, vil der opstå momspligt hvis der er tale om salg af en ubebygget grund eller en grund med en bygning, som er opført af sælgeren.

Men..... man glemmer lige den overordnede forudsætning for momspligt. Nemlig at der skal drives økonomisk virksomhed i momslovens forstand.

Vejledningen vedrører de nye regler om byggemoms, der træder i kraft den 1/1-2011. Ifølge reglerne skal der ske ligestilling mellem byggeri for fremmed regning og for egen regning i momsmæssig henseende.

SKAT frygter i denne forbindelse, at reglerne vil blive omgået - og med det udgangspunkt har man lavet det beskrevne forslag.

Men det er alt for vidtgående - og strid med gældende lovgivning. Hvis der sker omgåelse, må SKAT som myndighed naturligvis gribe ind. Dette kan ske med hjemmel i lovgivningen.

Det giver ikke SKAT ret til at foreslå, at man i stedet rammer alle - også dem som ikke søger at omgå reglerne - for at fange de enkelte sorte får.

Om igen - høringsfristen udløber i næste uge - og vejledningen bliver forhåbentligt rettet til inden den udgives.

No comments: